SPOT portret Joey Ruchtie websize-1001

Interview programmeur Joey Ruchtie

Joey Ruchtie is – naast programmeur van Spoorpark LIVE – ook verantwoordelijk voor het programma van onder meer Paaspop en Eurosonic Noorderslag. Dat laatste festival staat te boek als het belangrijkste showcase festival van Europa. Jaarlijks komt de complete muziekindustrie bij elkaar om de grootste opkomende talenten én de headliners van morgen te spotten. Maar het begint allemaal – of in ieder geval voor een deel – bij Joey! Tijd voor een interview dus. Over talent. Want wat maakt dat een getalenteerde act – volgens Joey – de potentie heeft om het publiek van  ‘s lands mooiste festivals te betoveren? En welke talenten zijn er eigenlijk te spotten op Spoorpark LIVE’s Blossom Stage? Lees mee!

Hoe ben jij het programmeursvak ingerold? 

‘Eigenlijk puur uit enthousiasme. Als tiener was ik altijd al veel bezig met muziek. Concerten bezoeken, muziek luisteren. En op een gegeven moment moet je wat met je leven. Ik heb nog communicatie gestudeerd, maar dacht: dit is niet wat ik wil. Want ik weet precies wat ik wil! Het organiseren van concerten. Programmeren. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken en ik ben me er elke dag bewust van dat dat toch wel vrij uitzonderlijk is.’ 

En waarom doe je dit nog altijd? 

‘Ik vind de afwisseling leuk. Dat je om de zoveel tijd weer nieuwe talenten ontdekt. Dat houdt het voor mij wel interessant.’ 

Op Eurosonic Noorderslag (ESNS) staan jaarlijks zo’n 300 getalenteerde Europese acts, onbekend bij het grote publiek. Hoe gaat het maken van dit programma in z’n werk? 

‘Ik focus me vooral op de Nederlandse artiesten tijdens ESNS. Zo’n 100 acts. Misschien net iets meer. Eigenlijk alleen maar nieuw en opkomend talent. De namen die we op de Blossom Stage zien zijn – bij wijze van spreken – pas in de januarimaand daarvoor gestart op ESNS. Als de act goed is, zie je deze dan in juni weer in Tilburg op Spoorpark LIVE.’ 

Wat is het belangrijkst om eruit te springen als talent? En waar kijk jij nog meer naar, buiten enkel de muziek? 

‘Er zijn nog veel meer dingen belangrijk. Muziek is het belangrijkst, maar de kernwoorden zijn toch wel ‘urgentie’ en ‘actualiteit’. Soms valt het ook samen hè? Sommige genres zijn soms heel urgent. Of iets spreekt tot de verbeelding. Een paar jaar geleden had je plots veel dames die op het podium stonden. Dat zie je nu ook bij Spoorpark LIVE met een Froukje en S10. Een paar jaar geleden waren zij nog upcoming, maar kwamen ze urgent op de agenda te staan.’ 

Wat bepaalt die urgentie? Bepaal jij dat? Of waarom is die interesse er – zoals in jouw voorbeeld – voor vrouwelijke acts, bijvoorbeeld? 

‘Het is moeilijk om goed te pinpointen. Het is een soort fingerspitzengefühl. Het publiek heeft er behoefte aan. Of er zijn veel artiesten die aan die urgentie voldoen. De media schrijven erover. Er is veel airplay. Veel streams. Het is geen exacte wetenschap, wat dat betreft.’ 

Vorig jaar hadden we Goldband. Tijdens ESNS hadden ze pas drie liedjes uit. Wat er daarna gebeurde, weet iedereen. Geeft dat een kick? Als zo’n onbekende act het ‘maakt’? 

‘Ja, dat is fantastisch! Dat is het leukste aan mijn werk. Iets vroegtijdig signaleren. Dat een act bijvoorbeeld op de Blossom Stage begint, maar dat we diezelfde act 1 of 2 jaar later nogmaals verwelkomen, maar dan op het hoofdpodium. Zoals met Son Mieux is gebeurd, eigenlijk. Ze starten op de Blossom, maar het wordt zó snel zó groot, dat ze zelfs tweemaal de AFAS Live uitverkopen. Dat hadden ze zichzelf 3 jaar geleden ook niet voor kunnen stellen.’

Kun jij je nog herinneren wat je aansprak in onze headliners toen ze nog de stempel ‘talent’ hadden? 

‘Zo’n Froukje spreekt tot de verbeelding. Dat is heel groot geworden tijdens de coronaperiode. Ik herinner me nog goed dat ze één liedje uit had, ‘Groter Dan Ik’ – en dat je ineens in elk studentenhuis dat nummer hoort. Dan speelt het wel, ofzo. Weet je wel?’ 

Hoe is het Blossom-programma van Spoorpark LIVE tot stand gekomen? 

‘Je wil eigenlijk de meest getalenteerde artiesten van het moment daar presenteren, in de hoop dat het verder groeit en we 1 jaar later kunnen oogsten. Dat merk je nu al: sommige acts zijn zo populair geworden, terwijl op het moment van boeken niemand ze kende. Neem een Claude. Op het moment van boeken kende nagenoeg niemand hem, nu is hij een van de grootste popsterren van het land met een dikke nummer 1-hit. Of Prins S. en de Geit. Toen we deze act boekten, stonden ze nog niet op alle grote festivals. En nu verkopen ze alles uit, zelfs een complete clubtour. Heel tof om ze te verwelkomen op de Blossom Stage. Het zou me niet verbazen als ze gepromoveerd worden naar het hoofdpodium tijdens een volgende editie.’ 

Naar de ontwikkeling van welke ESNS 2023-act die op Spoorpark LIVE 2023 staat, ben jij het meest benieuwd? 

‘Ik ben wel nieuwsgierig naar Nusantara Beat. Dat is een van die namen die niemand kende tijdens ESNS. Het was zelfs een van hun eerste optredens. Toevallig hebben ze net een eerste single uit, maar verder hebben ze nog niets online. En uit het niets na ESNS werden ze overal geboekt. Niet alleen voor Spoorpark LIVE, maar ook Lowlands, Motel Mozaique – al die ‘hippe’ festivals. Ik ben erg blij dat we ze nu ook in Tilburg kunnen presenteren. Echt een te gekke band met leden van Jungle by Night, EUT… eigenlijk een soort van allstar band. In lijn met een Altin Gün, Yin Yin, de Mauskovic Dance Band. Een hele nieuwe en frisse band met Indonesische muziek als basis en inspiratiebron.’ 

Kun je iets meer vertellen over het programma van de Blossom Stage? 

Fleur is bekend geworden bij Matthijs Draait Door. Een oude ziel in een jong lichaam met een hang naar de jaren ‘60. Ze speelt Franse chansons met een beat, een beetje zoals The Kik dat heeft. Elephant maakt weer hele ambachtelijke, muzikale muziek. Een beetje in de Crosby, Stills, Nash & Young-hoek. Ook heel populair bij jonge mensen. Zomers, een soort jaren ‘60/’70 West Coast vibe. Tijdloze muziek voor de nieuwe generatie, zeg maar. 

Banji is een hele energieke band uit Noord-Holland. In het buitenland gaan ze heel goed. Ze zitten bij een groot agency dat ook bijvoorbeeld Arctic Monkeys boekt. Up-tempo, speelse liedjes. Fiep heeft ook een link met Tilburg, dat maakt het – naast dat ze hele goede muziek maken – extra leuk. Bente maakt emotioneel beladen liedjes. Ze is ook een exponent van die generatie vrouwelijke acts die hard aan de weg timmeren. Ze is ook actrice en dat zie je wel terug op het podium. Niet verlegen om op de bühne te staan, veel overtuigingskracht. Zelfverzekerd. 

Als laatste hebben we Kymara aangekondigd. Het is een Nederlandse dame, maar ze woont al jarenlang in Engeland. Kymara stond ook op ESNS, waar weinig mensen haar kende. Maar ze maakte indruk. In Engeland zijn zoveel goede artiesten, maar daar doet ze het ook goed. Je moet daar wel echt opvallen in kwaliteit. Zij heeft een bepaalde X-Factor ofzo. Ik denk dat – zodra zij een hit uitbrengt – we héél veel plezier van haar gaan hebben. Een diamond in the rough. Dat we over 2 jaar denken: potverdikkeme, die hebben we gewoon gehad op Spoorpark LIVE, terwijl ze dan een act van wereldformaat is. Het blijft koffiedik kijken, maar ik denk dat ze echt nog wat potten gaat breken. De sterren staan in ieder geval goed.’

Tot slot: wat is het verschil qua programma tussen de zaterdag en de zondag van Spoorpark LIVE? 

‘Op de zaterdag presenteert de nieuwe generatie popmuzikanten zich. Froukje, Prins S. en de Geit bijvoorbeeld. Op de zondag zie je iets meer de namen die er al jaren van trouwe dienst op hebben zitten, zoals een Krezip en DI-RECT. Kwaliteit gegarandeerd.’ 

Alle posts

Joey Ruchtie is - naast programmeur van Spoorpark LIVE - ook verantwoordelijk voor het programma van onder meer Paaspop en Eurosonic Noorderslag. Dat laatste festival staat te boek als het belangrijkste showcase festival van Europa. Jaarlijks komt de complete muziekindustrie…

De Sunflower Stage is de mainstage van ons zomerfestival en hét centrale punt van Spoorpark LIVE! Geniet samen met je vrienden van de beste shows van de grootste Nederlandse  acts. In 2022 speelde Kensington een van de laatste shows ooit, terwijl hometown heroes Krezip de zaterdag op…

Dansen met de wind in je haren! De Kempentoren toveren we om tot een Silent Disco van hoog niveau. Letterlijk en figuurlijk! Kijk uit over het prachtige Spoorpark. Geniet van muziek van top DJs én werk aan die stappenteller. Meezingen…

Tilburg: de plek waar veel talent zijn oorsprong kent! Onze Blossom Stage is dé plek waar opkomend talent tot bloei komt. In een intieme setting en met muziek van veelal jongere artiesten. Van pop tot rock en soms een tikkie alternatief. Niets is te…

TICKETS